Kúpiť bežecký pás – e-shop

Sprievodca výberom
bežeckých pásov


Bežecký pás  >  Ako začať s behaním?

Ako začať s behaním?

Behanie sa stalo novú športovou modlou súčasnosti. Rekreačne aj závodne behajú možno stotisíce Slovákov a ďalší sa na beh chystajú. Ako začať behať?

Rekreačného behu sa nemusí báť ani doterajší "nešportovec". To je dobrá správa na začiatok. Jednoducho začať behať môže každý s ohľadom na svoj aktuálny stav - záleží na fyzickej kondícii, váhe a zdravotnom stave.

Pre jedincov s nadváhou odporúčame začať pravidelnou chôdzou a snažiť sa prirodzene schudnúť. Beh môže v kombinácii s kilami navyše poškodiť kĺby a ublížiť. Ďalšou alternatívou k behu je napríklad cyklistika, alebo plávanie. Všetok pohyb vám okrem chudnutia tiež vylepší kondíciu.

Pred behom

Najskôr si povedzte, prečo vlastne chcete behať. Chcete schudnúť, zlepšiť kondíciu, alebo sa proste cítiť lepšie? Všetko zabezpečí pravidelné behanie :-)

Pred samotným tréningom si vyberte kvalitné bežecké topánky. O ich výbere si povieme v samostatnom článku. Teraz aspoň základné tipy na dobré topánky na behanie:

  • do bežeckých topánok investujte viac peňazí a tiež viac času pri výbere, oplatí sa
  • musia byť pohodlné a dobre sedieť na nohe
  • s dostatočným priestorom v oblasti špičky, často si beriete veľkosť o jednu väčšiu, než máte normálnu topánku
  • a potom si môžete vybrať z rôznych druhov bežeckej obuvi - minimalistická, cestná na tvrdý povrch, "tempo cestná", ktorá môže byť aj ako pretekárska, no a nakoniec profi pretekárska obuv - ale to sa už od začiatkov behania dostávame niekam inam

Ale teraz k samotnému behu.

Dobrým tipom je začať behať na mäkšom povrchu, ideálne sú lesné, alebo poľné cesty. Behajte spočiatku pomaly, ale dlhší čas, minimálne 30 minút.

Hneď 30 minút behu?

Ale nie, do času sa počíta aj pretiahnutie pred behom a úvodná chôdza. Áno, začnite rýchlou chôdzou a z nej prejdite do behu. Snažte sa dýchať nosom, pomôžete tým pľúcam. Ak nebudete schopný tempo behu udýchať, prejdite do chôdze. Chôdzou tiež svoj tréning ukončite.

Takto behajte tak 4x týždenne. Na začiatok to bude skvelé. Postupne pridávajte čas a pomocou sporttestru, alebo krokomerov si tiež merajte ubehnutú vzdialenosť. Po niekoľkých týždňoch by ste mali vidieť aj cítiť zlepšenie.

Veľa šťastia pri behaní.

Zdieľajte článok



Odporúčame bežecké pásy






Ďalšie novinky

Bežiace pásy pre váš zdravý život

K zdravému životnému štýlu patrí šport a behanie je jednou z najobľúbenejších športových disciplín. V bežeckých topánkach trávia ľudia hodiny a hodiny týždenne. Ako behať pri nepriaznivom počasí?

Bežecké topánky na bežecký pás

Aj na bežecký pás je potrebné použiť vhodné topánky. Pás vám uľahčí beh svojím odpružením, vaše nohy ocenia čo najlepšiu obuv. Ako ju vybrať a ako sa o ňu starať?

Bežecké oblečenie - hlavne sa cítiť dobre

Komfortné a funkčné bežecké oblečenie, ktoré vám padne a budete v ňom dobre vyzerať. To je cieľom väčšiny bežcov pri nákupe oblečenia na behanie. V čom športovať?

Ako cvičiť na bežeckom páse

Cvičenie na bežeckom páse patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie, čo dokladajú štatistiky rehabilitačných centier aj predajcov týchto populárnych fitness strojov.

všetky novinky