Kúpiť bežecký pás – e-shop

Sprievodca výberom
bežeckých pásov


Bežecký pás  >  Bežecký tréning pre začiatočníka

Bežecký tréning pre začiatočníka

Chcete začať behať? Potom práve pre vás sú určené rady pre bežeckých začiatočníkov.

Impulzov na beh je mnoho. Môžu to byť zdravotné dôvody, snaha o zlepšenie fyzickej kondície, snaha o schudnutie, motivácia vyrovnať sa niekomu inému, alebo si splniť cieľ, napríklad zúčastniť sa na bežeckom závode.

Začiatky behania sú rôzne a odvíjajú sa vždy od konkrétnej osoby a aktuálneho zdravotného stavu. Ak máte potrebné kilá navyše, tak musíte začať s behaním pomaly, pretože by ste si veľkou záťažou mohli poškodiť kĺby. Začiatočníkom s nadváhou odporúčame skôr rýchlejší chôdzu, alebo fitness stroje a trenžéry.

Vyberte si kvalitnú bežeckú obuv

Pre začiatok si vyberte dobrú bežeckú obuv, v ktorej sa budete cítiť komfortne. Vyberajte si topánky v športovom obchode, alebo priamo v bežeckej špeciálke. Týchto obchodov v posledných rokoch celkom pribudlo.

Topánky si vyskúšajte, skúste sa v nich krátko prebehnúť. Zvyčajne by mali byť väčšie asi o číslo, pretože pri behu sa noha rozširuje. Záleží vždy na konkrétnej dispozícii. Najdôležitejšie je, aby vám topánka dobre sedela.

Prvý beh

Počítajte s tým, že úmerne vašej fyzickej kondícii a skúsenostiam s behaním, bude pre vás náročný už prvý beh. Stanovte si reálne ciele, bežať by ste však mali minimálne 30 minút. Ale do celkového času môžete počítať aj rozcvičenie a záverečné pretiahnutie sa. S ohľadom na vašu fyzičku tiež nevadí, keď časť trasy iba pôjdete. Hlavné je - nezastaviť sa.

Najväčšou chybou začiatočníkov je snaha ihneď behať rýchlo. Hlavná je trpezlivosť a je potrebné si uvedomiť, že pokrok dosiahnete aj pomalým behom, alebo rýchlou chôdzou. Telo jednoducho neoklamete.

Ako často behať

Rozhodne neběhejte každý deň. Ideálne je behať tak 4x týždenne, vždy s jedným dňom odpočinku. Aby behanie fungovalo (chudli ste, zlepšovali si kondíciu), behajte zo začiatku 3x týždenne po 30 minútach. Sami ucítite, kedy budeme môcť dobu behu predĺžiť na 45 minút až hodinu a pridať ešte štvrtý tréningový deň.

Výsledky v zlepšení si fyzickej kondície sa začnú prejavovať už po niekoľkých týždňoch behu. Trvalejšie výsledky sa dostavia tak po 3 mesiacoch pravidelného tréningu. Potom je možné zvyšovať bežecké dávky a behať rýchlejšie.

Zdieľajte článok



Odporúčame bežecké pásy






Ďalšie novinky

Bežiace pásy pre váš zdravý život

K zdravému životnému štýlu patrí šport a behanie je jednou z najobľúbenejších športových disciplín. V bežeckých topánkach trávia ľudia hodiny a hodiny týždenne. Ako behať pri nepriaznivom počasí?

Bežecké topánky na bežecký pás

Aj na bežecký pás je potrebné použiť vhodné topánky. Pás vám uľahčí beh svojím odpružením, vaše nohy ocenia čo najlepšiu obuv. Ako ju vybrať a ako sa o ňu starať?

Bežecké oblečenie - hlavne sa cítiť dobre

Komfortné a funkčné bežecké oblečenie, ktoré vám padne a budete v ňom dobre vyzerať. To je cieľom väčšiny bežcov pri nákupe oblečenia na behanie. V čom športovať?

Ako cvičiť na bežeckom páse

Cvičenie na bežeckom páse patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie, čo dokladajú štatistiky rehabilitačných centier aj predajcov týchto populárnych fitness strojov.

všetky novinky