Kúpiť bežecký pás – e-shop

Sprievodca výberom
bežeckých pásov


Bežecký pás  >  Regenerácia a strečing pre bežcov

Regenerácia a strečing pre bežcov

Chcete behať naozaj efektívne? Potom by ste mali vedieť, že k behu na páse aj vonku patrí strečing a regenerácia. Ako na ne?

Dostatočný odpočinok po behu, alebo po akejkoľvek športovej aktivite, je snáď dôležitejši, než samotné športovanie. Telo odpočinok vyžaduje, ak mu ho odopierate, tak sa o neho prihlási veľmi dôrazne a často s fatálnymi zdravotnými následkami.

Preto regeneráciu po športe nepodceňujte a zahrňte ju do tréningového plánu.

Najlepšiou regeneráciou je spánok

Znie to až moc jednoducho? Ale nie, spánok je naozaj najlepším spôsobom regenerácie. Neznamená to, že by ste po behu mali ísť hneď spať, ale mali by ste dodržiavať denný režim, ktorý dostatočný spánok zahŕňa. Dĺžka spánku je veľmi individuálna, odporúča sa 7-8 hodín spánku denne. Babská rada je - spať dostatočne dlho pred polnocou, kedy telo efektívnejšie odpočíva a človek sa potom cíti viac odpočinutý.

Ďalšou možnosťou regenerácie je plávanie, prípadne masáže. Vhodné je tiež prevádzkovať ďalšie doplnkové športy, pre bežcov môže byť zaujímavá jazda na kolobežke, ktorá precvičuje členky a zapája iné svaly, ako beh.

Tipy na regeneráciu a strečing po behu

  • pretiahnutie dlhých častí tela
  • druhý deň ísť na inú aeróbnu aktivitu (spinning, bicykel)
  • plávanie (nie závodné, iba kľudové)
  • ľadová kúpeľ na nohy
  • zľahka sa vyklusať - vyklusanie sa po intenzívnom behu vyplavi laktáty

Inak rozlišujeme aktívnu a pasívnu regeneráciu po tréningu. Aktívnou regeneráciou je predovšetkým strečing, kedy je potrebné vykonávať nasledujúce cviky - nájdete ich podrobne na stránkach Bežeckej školy Miloša Škorpila.

  • harmstring - pretiahnutie dolných končatín
  • pretiahnutie stehenných svalov - v stoji pritiahnuť rukou za špičky nôh lýtka až k zadnej strane stehien
  • brucho a hruď pretiahnete poležiačky zdvíhaním hornej časti tela s natiahnutými rukami
  • v ľahu na chrbte pretiahnete i bedrá pretáčaním nôh do strán
  • opretie sa o stenu s natiahnutými rukami a natiahnutou zadnou nohou (druhá sa kolenom takmer dotýka múru)
  • a ďalšie cviky na pomalé pretiahnutie celého tela

Tip na bežecký pás - obľúbený Gallop od inSPORTline

Robustný bežecký pás s veľkou plochou na behanie, alebo intenzívnu chôdzu. Výhodou je HRC program, ktorý stráži ideálnu tepovú frekvenciu pre efektívny beh. Pás je veľmi tichý, má 20 polôh nastavenia sklonu. Odporúčame pre pokoj v dome dokúpiť ešte protihlukovú podložku. Pri jej použití možno sroj bez obáv používať aj v bytovom dome.

Zdieľajte článok



Odporúčame bežecké pásy






Ďalšie novinky

Bežiace pásy pre váš zdravý život

K zdravému životnému štýlu patrí šport a behanie je jednou z najobľúbenejších športových disciplín. V bežeckých topánkach trávia ľudia hodiny a hodiny týždenne. Ako behať pri nepriaznivom počasí?

Bežecké topánky na bežecký pás

Aj na bežecký pás je potrebné použiť vhodné topánky. Pás vám uľahčí beh svojím odpružením, vaše nohy ocenia čo najlepšiu obuv. Ako ju vybrať a ako sa o ňu starať?

Bežecké oblečenie - hlavne sa cítiť dobre

Komfortné a funkčné bežecké oblečenie, ktoré vám padne a budete v ňom dobre vyzerať. To je cieľom väčšiny bežcov pri nákupe oblečenia na behanie. V čom športovať?

Ako cvičiť na bežeckom páse

Cvičenie na bežeckom páse patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie, čo dokladajú štatistiky rehabilitačných centier aj predajcov týchto populárnych fitness strojov.

všetky novinky